[HTML]Музика во позадина
Страна 1 of 1
[HTML]Музика во позадина
За поставување на песна во позадина на вашата web страна, иако јас ова многу го мразам (песна во позадина, глупости ), се користи тагот <embed>.
Еве едноставен код кој ќе ви го овозможи тоа:
Притоа песната мора да биде на местотo кај што се наоѓа овој HTML фајл , кој може да го искуцате во notepad и го зачувувате со .html (или .htm) екстензија.
Во src атрибутот го внесувате името на песната и нејзинот формат. Во мојов случај тоа е песната Enrique Iglesias - Somebodys Me.mp3
autostart значи дека песната започнува самата со подигање на страната.
Со овој код кога ќе заврши песната таа не се стартува повторно, туку запира
Ако сакате повторно да се стартува самата го додавате атрибутот loop:
Plugin - от кој ги прикажува песните најчесто го расипува дизајнот на веб страната и најдобро е него да го скриете:
На крај ќе спомна дека ова на Mozilla не работи (затоа работи на IE и Opera ), поради некои plugin-и што незнам како е работат
Еве едноставен код кој ќе ви го овозможи тоа:
- Код:
<html>
<body>
<p> Музика во позадина :D </p>
<embed src = "Enrique Iglesias - Somebodys Me.mp3" autostart = "true">
</body>
</html>
Притоа песната мора да биде на местотo кај што се наоѓа овој HTML фајл , кој може да го искуцате во notepad и го зачувувате со .html (или .htm) екстензија.
src = "Enrique Iglesias - Somebodys Me.mp3"
Во src атрибутот го внесувате името на песната и нејзинот формат. Во мојов случај тоа е песната Enrique Iglesias - Somebodys Me.mp3
autostart = "true"
autostart значи дека песната започнува самата со подигање на страната.
Со овој код кога ќе заврши песната таа не се стартува повторно, туку запира
Ако сакате повторно да се стартува самата го додавате атрибутот loop:
- Код:
<embed src = "Enrique Iglesias - Somebodys Me.mp3" autostart = "true" loop = "true">
Plugin - от кој ги прикажува песните најчесто го расипува дизајнот на веб страната и најдобро е него да го скриете:
- Код:
<embed src = "Enrique Iglesias - Somebodys Me.mp3" autostart = "true" loop = "true" hidden = "true">
На крај ќе спомна дека ова на Mozilla не работи (затоа работи на IE и Opera ), поради некои plugin-и што незнам како е работат
Страна 1 of 1