Вие се наоѓате на вистинската фреквенција на najforumce FM 105.5 мегапиксели, а јас сум Досаден Login Pop Up што пробува да ве натера да се регистрирате. Др.Џек Левин кој покрај магнетниот појас за колено го измисли и магнетниот форум www.najforumce.fairtopic.com Доколку се регистрирате на овој форум големи се шансите да го зголемите волуменот на косата,да го намалите вишакот килограми и да ви се зголеми интелегенцијата,онолку колку што ќе постирате дневно на форумот.
!!!

Join the forum, it's quick and easy

Вие се наоѓате на вистинската фреквенција на najforumce FM 105.5 мегапиксели, а јас сум Досаден Login Pop Up што пробува да ве натера да се регистрирате. Др.Џек Левин кој покрај магнетниот појас за колено го измисли и магнетниот форум www.najforumce.fairtopic.com Доколку се регистрирате на овој форум големи се шансите да го зголемите волуменот на косата,да го намалите вишакот килограми и да ви се зголеми интелегенцијата,онолку колку што ќе постирате дневно на форумот.
!!!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Лорандит - мистерија или фарса

+5
1MM0rtalis
Моника
Kosta
Goran - Gogo
Jimmy
9 posters

Go down

Лорандит - мистерија или фарса Empty Лорандит - мистерија или фарса

Пишување by Jimmy Вто Мар 04 2008, 17:33

не знам кој од вас ја гледаше емисијата Код на а1 сношти.изнесоа еден куп нејасни факти и својства за лорандитот.Како демек во МК бил најголемиот рудник на лорандит во светот и дека неговата вредност се проценувала за над милијарда евра. Она што е потвредно како што рече еден професорот е неговата научна вредност односно она што може да ја доведе Македонија на врвот на научната карта. :yes:

Лорандит - мистерија или фарса Lorand10

сеа малку повеќе за лорандитот или како што го нарекуваат "пријателот на сонцето":

Лорандит е талиумов арсеничен сулфат со хемиска формула TI1AsS2. Тој е откриен за прв пат во рудникот Алшар кај Кавадарци во 1894 и е именуван по Е. Лоранд, физичар од универзитетот во Будимпешта. За Лорандитот за вели дека има натприородни-неземјени својства. Во Македонија го испитувале и научници од НАСА. Во 1978 година на тајна седница на Владата на СФРЈ е разгледувана
можноста за давање на рудникот Алшар на користење на една голема светска сила која лорандитот би го користела за вселенски истражувања. Што е решено на таа седница, не е познато. Многумина научници велат дека со проучување на Лорандитот може да се дојде до толку посакуваната бесплатна енергија која би го сменила распоредот на силите во светов. Некои од истражувачите на оваа чудесна руда тврдат дека токму поради можноста за бесплатна енергија целата оваа работа останува не докрај разјаснета. Најсигурен, и барем за сега единствен начин да се детектираат сончевите неутрина, а со тоа и да се дознае до која фаза се стигнати процесите во внатрешноста на Сонцето е со помош на ретката руда на талиумот – лорандит, која се наоѓа во рудникот „Алшар“ кај Кавадарци. Станува збор за многу редок минерал за кој е утврдено дека во целиот свет го има единствено во Македонија или можеби уште на Шри Ланка. Неговата моќ експертите ја гледаат во тоа што единствено тој природен елемент во светот ги препознава реакциите кои доаѓаат директно од јадрото на сонцето. Истражувањата треба да докажат дека од тие реакции може да се добие таканаречено "вештачко сонце" кое би ослободувало енергија за потребите на огромни територии. До црвенкастиот кристален елемент може да се дојде со дупчење на големите камени стени во чија длабочина е скриен. Со процесите на фусија и фисија и цепење на јадрата на елементот се претпоставува дека е можно да се ослободи енергија, која во ерата на се поголема употреба на алтернативни извори на обновлива енергија е добредојдена. За лорандитот има и мистични приказни кои се преплетуваат со историјата на Македонија и доаѓаат се до Античка Македонија и славниот Александар Македонски Во битките кои тој ги водел секогаш точно напладне и со движење на војската од запад кон исток се јавувал силен одблесок од штитовите кој ја заслепувал противничката војска. Затоа и не зачудува успехот на фалангата на Александар. Не е случајно ниту тоа што на штитовите на фалангата се наоѓало изгравирано познатото сонце од Вергина. Од таму можно е да потекнува и култот на Македонците кон Сонцето.

и што мислите за сево ова??????
Jimmy
Jimmy
Пензионер
Пензионер

Male
Scorpio

Треснал Глупости : 660
Поени : 0
Репутација : 0
Поминат рок на траење : 38
Се наоѓам : у кабинет
Ден на регистрирање : 2007-05-19

Вратете се на почетокот Go down

Лорандит - мистерија или фарса Empty Re: Лорандит - мистерија или фарса

Пишување by Goran - Gogo Вто Мар 04 2008, 19:30

Бате стварно чудна работа, да имаш руда од милион евра, а да не си заинтересиран за неа, тоа само во Македонија го има. Него што викаш ти додека не се раширила приказнаве да тркнеме ние до Кавадарци, ставаме знаме од најфорумче тамо и викаш "Ова земјиште е мое" и после ете ти мислион евра ЛАП. bounce bounce bounce
Goran - Gogo
Goran - Gogo
Доцент
Доцент

Male
Pisces

Расположение : Лорандит - мистерија или фарса Sleepy
Треснал Глупости : 151
Поени : 3
Репутација : 3
Поминат рок на траење : 37
Се наоѓам : MK
Ден на регистрирање : 2007-06-02

Пишување by Jimmy Вто Мар 04 2008, 21:53

МИНЕРАЛ ШТО САМО МАКЕДОНИЈА МОЖЕ ДА МУ ГО ДАДЕ НА СВЕТОТ

Лорандитот - второ сонце на Земјата.

Овој природен елемент што го има само на Кожуф и евентуално на Шри Ланка, а кој е единствениот кој ги препознава реакциите кои доаѓаат директно од јадрото на Сонцето, со што и самиот станува "вештачко сонце" кое може да ослободи огромни количества, конечно добива државна заштита!
Наоѓалиштето Алшар по коешто земјава е позната во светските научни кругови, а долго време беше тајност за јавноста, конечно ќе доби државна заштита. Владата одлучи да изготви студија за природните вредности кои се наоѓаат на локалитетот Алшар, на планината Кожуф, и со тоа ги оживеа мистериозните приказни за реткиот минерал лорандит. Станува збор за многу редок минерал за кој е утврдено дека во целиот свет го има единствено во Македонија или можеби уште на Шри Ланка. Неговата моќ експертите ја гледаат во тоа што единствено тој природен елемент во светот ги препознава реакциите кои доаѓаат директно од јадрото на сонцето.

Министерството за животна средина е задолжено да ја изготви студијата, со што конечно ќе се стави под заштита областа Мајден во Кавадаречко - гевгелискиот предел на Кожув што е од непроценливо значење за развојот на земјава.

- Алшар е богат со разни минерали, а посебно со минералот лорандит. Тој претставува природен детектор на најситните честички на сонцето - неутрино, што значи дека единствено тој во експериментите во светските лаборатории може да ја препознае силината и моќта на реакциите на сонцето. Истражувањата тре*а да докажат дека од тие реакции може да се добие таканаречено "вештачко сонце" кое би ослободувало енергија за потре*ите на огромни територии - објаснува Соња Лепиткова, заменик-министер за животна средина која вели дека зад заштитата на Алшар покрај Владата, застанале научната јавност и МАНУ.

До црвенкастиот кристален елемент може да се дојде со дупчење на големите камени стени во чија длабочина е скриен. Со процесите на фусија и фисија и цепење на јадрата на елементот се претпоставува дека е можно да се ослободи енергија, која во ерата на се поголема употре*а на алтернативни извори на обновлива енергија е добредојдена, потсетува Лепикова. Студијата тре*а да ги стави под заштита и ретките видови на флора и фауна, како разни влекачи и диви темјанушки со големи димензии кои се раритетен вид, а ги има единствено на ова подрачје. Таа очекува по прогласувањето на овој локалитет за заштитено подрачје тој да биде обезбедуван од чуварски служби како што налагаат законите за заштита на природата.

Приказните за неверојатната моќ на лорандитот во своите уметнички дела ги прикажува и академскиот сликар Ацо Станковски, кој режираше филм во кој фантазмагорично се прикажува моќта на минералот.

- Има неверојатни приказни за интересот на странските разузнавачки служби за Алшар. Тие сигурно ја знаат вредноста на тој минерал со чија помош може да се прават експерименти за истражување на вселената што е во интерес на нивните вселенски програми. Со употре*а на минералот може да се регистрираат најстарите процеси во вселената а веројатно и испитување на процесот на радијација - вели Станковски.

Тој вели дека интересот за реткиот природен елемент доаѓа и поради се позасилените истражувања на можностите на антиматеријата што се претпоставува дека се извршени во експерименатлните центри во светот.
Jimmy
Jimmy
Пензионер
Пензионер

Male
Scorpio

Пишување by Kosta Вто Мар 04 2008, 22:18

Прпат слушам за ова чудо, ама не ми е јасно, ако го има само на Кожув (и Шри ланка да речиме) и ако ја имаа таа моќ како што читам досега се ќе беше окупирано таму :laugh:

:najforumce: Држава
Kosta
Kosta
Најфорумче манијак
Најфорумче манијак

Male
Scorpio

Расположение : Лорандит - мистерија или фарса Relaxed
Треснал Глупости : 2202
Поени : 159
Се наоѓам : Струга
Ден на регистрирање : 2007-05-16

http://www.najforumce.macedonianforum.net

Пишување by Jimmy Вто Мар 04 2008, 22:23

Во 1978 година на тајна седница на Владата на СФРЈ е разгледувана можноста за давање на рудникот Алшар на користење на една голема светска сила која лорандитот би го користела за вселенски истражувања. Што е решено на таа седница, не е познато.

и според ова Коста не знам јас дали не е 'окупиран' Алшар.кој знае сеа кој копа таму и што вади и која пара ја прави
Jimmy
Jimmy
Пензионер
Пензионер

Male
Scorpio

Пишување by Моника Сре Мар 05 2008, 03:04

и јас ја гледав Код синоќа и баш ме заитригира и ова го најдов на нет за Алшар

Лево, на двесте метри од Алшар има еден вечно зелен рид на кој не смее да стапне ниту човекова нога ниту преживари. Во земјата на ридот има талиум, отров многу поопасен и од арсенот (го има во помали количества), од кој, ако се внесе во организмот го соборува секој крупен добиток што се напасува таму. Уште полево од Алшар и од ридот, се наоѓаат извори со топла вода, а наспроти нив, на крајот на селото Мајден, селаните експлоатираат некаков бел минерал со кого ги перат алиштата, ги мијат садовите и ги чистат сите простории во своите домови. Овој природен правкаст минерал го има во неограничени количества. Волшебниот маѓепсан терен околу Алшар, познат меѓу староседелците како Црвена Долина, е вистинска енигма за научниците
Моника
Моника
...:::шмизла:::...

Female
Cancer

Треснал Глупости : 55
Поминат рок на траење : 36
Се наоѓам : skopje
Ден на регистрирање : 2008-03-04

Пишување by Jimmy Сре Мар 05 2008, 03:27

еве неколку слики од Алшар

Лорандит - мистерија или фарса Alsar10 Лорандит - мистерија или фарса Alshar12

Лорандит - мистерија или фарса Alshar11
Jimmy
Jimmy
Пензионер
Пензионер

Male
Scorpio

Пишување by 1MM0rtalis Саб Мар 15 2008, 13:48

хм интересно сепак,ама сепак ако е толку редок односно го има само на овие две места тогаш милиарда е мала сума за која треба да се разговара,а не ми е јасно како некоја веле сила досега не не растргнала на парчина за да дојде до ова иначе да во правос сте само во МК го има ова имаш не знам чудо ама го оставаш да седи така се додека некој не дојде и не ни го земе сосила
1MM0rtalis
1MM0rtalis
VIP
VIP

Male
Capricorn

Треснал Глупости : 730
Се наоѓам : UNDERWORLD
Ден на регистрирање : 2007-06-25

Пишување by Vase Саб Мар 15 2008, 17:24

Абе ние сме побогати и од Монако ама уште не знаемеSmile. Сеа ќе видите владата како ке развие проект за експлоатација на таа руда и оп стандард сите ќе бидат богати и нема да има сиромаштија во Македонија. пфф само на сон си знае тој шо си зима од таму и никој друг
Vase
Vase
Најфорумче манијак
Најфорумче манијак

Male
Capricorn

Расположение : Лорандит - мистерија или фарса Amused
Треснал Глупости : 493
Поени : 3
Поминат рок на траење : 37
Се наоѓам : vo mestopolozba
Ден на регистрирање : 2007-11-17

Пишување by 1MM0rtalis Саб Мар 15 2008, 22:16

да бе наместо за сите да е ок еден ќе лапне се ама тоа е Very Happy
1MM0rtalis
1MM0rtalis
VIP
VIP

Male
Capricorn

Треснал Глупости : 730
Се наоѓам : UNDERWORLD
Ден на регистрирање : 2007-06-25

Пишување by stole Пет Мар 21 2008, 03:10

Ej decki znam deka seto ova e interesno i stvarno e taka kako sto kazuvate. Ama jas sum od Kavadarci i imam dedo vo seloto Majden i odam tamu cesto (3-5 pati godisno). do rudnikot se imam doblizeno samo na 20 metri bidejki ne mi davaa povekje( ne deka sum mal ama bidejki stvarno bilo opasno). A od tamu bidete sigurni deka nikoj nisto ne zema ni pak pravi pari od toa bidejki sekoj sto vlegol vo rudnikot(mislam podlaboko) ne izlegol. Mnogu cesto se naogjaat zivotni mrtvo od okolu poradi toa sto jadele od trevata vo blizina, a i stvarno neznam koj bi i odoleal na takva nenormano bleskavo zelena treva(i mene mi dojde da kasnam:P ) koja sigurno ima nekoi genetski poremetuvanja. Ako sakate prasajte nes Smile Pozz

stole
Почетник
Почетник

Male
Taurus

Треснал Глупости : 13
Поминат рок на траење : 33
Се наоѓам : kavadarci
Ден на регистрирање : 2008-03-20

Пишување by ...always on my own... Пон Јан 05 2009, 18:37

Imam nesto slusnato za Aleksandar Makedonski, deka gi mackal stitovite so nekoja takva ruda koja ja imalo kaj Kavadarci...

A Stole, mozes da go rasprasas dedo ti podetalno da ti objasne zs ne smees da se doblizis do rudnikot... mislam, zs e opasno? ili se se temeli na toa sto se najdeni mrtvite zivotni?

...always on my own...
Почетник
Почетник

Female
Aquarius

Расположение : Лорандит - мистерија или фарса Relaxed
Треснал Глупости : 23
Поминат рок на траење : 33
Се наоѓам : strumica
Ден на регистрирање : 2009-01-04

Пишување by elma Чет Апр 23 2009, 18:44

stvarno interesna rabota,prv pat slusam...ama po toa so go procitav mislam deka nekoj se bafta so ova ama malku potajnoo....stole i mene me interesira,pa te molam se interesno so ke doznaes za ova pisi na forumov,ok?pozz

elma
Почетник
Почетник

Female
Aries

Расположение : Лорандит - мистерија или фарса In_Love
Треснал Глупости : 6
Поени : 7
Репутација : 1
Поминат рок на траење : 31
Се наоѓам : stip
Ден на регистрирање : 2009-04-17