[C]Задача во C, кој не го мрзи нека ја реши !
+3
Vlado-Tornado
Soldier of fortune
Kosta
7 posters
Страна 1 of 1
[C]Задача во C, кој не го мрзи нека ја реши !
Вака една молба, зашто немам многу време да решавам сега задачи. Ако ја реши некој задачава нека го даде решението тука (и нека стае коментари што праел), а на тој што му треба задачата ќе си ја земе од тука
Задачата гласи:
:najforumce:
Подвлечениот збор и јас не знам што значи, таков го добив
PS: ДАЛИ МОЖЕ ПООПШИРНО ОБЈАСНЕНИЕ НА ЗАДАЧАВА ЗАШТО НЕ РАЗБИРАМ ШТО СЕ БАРА ! ИЛИ АКО НЕКОЈ РАЗБРАЛ НЕКА ЈА РЕШИ.
Задачата гласи:
Да се најдат сите оријатексју природни броеви од интервалот m (внесен преку тастатура).
Објаснување: За два броја велиме дека се пријателски ако збирот на делителите
на првиот е еднаков на со другиот број,а збирот на делителите на другиот број е еднаков со првиот број . Применр , пријателски броевуи се 220 и 284,1184 и 1210.
PS: ДАЛИ МОЖЕ ПООПШИРНО ОБЈАСНЕНИЕ НА ЗАДАЧАВА ЗАШТО НЕ РАЗБИРАМ ШТО СЕ БАРА ! ИЛИ АКО НЕКОЈ РАЗБРАЛ НЕКА ЈА РЕШИ.
Re: [C]Задача во C, кој не го мрзи нека ја реши !
Еве едно мало објаснување за задачава, т.е. решена само да напишите код :
Прво, делители на еден број x се сите броеви k кои се деливи со x, т.е. при делење на x со k остаток е 0. (пример, 2 е делител на 6).
Второ, треба да се одреди сума на сите делители на еден број (може да се напише финкција за тоа).
Трето, за сите парови (x,y) од броеви од интервал n до m, треба да се испита дали сумата на делителите на x е еднаква на y, и обратно сумата на делители на y е еднаква на x; ако да, тогаш си нашол пар на пријателски броеви и ги печатиш истите.
Пример за пријателски броеви се дадени на горниот пост, па со нив ќе може да си ја проверите задачата дали ќе ви работи точно (ако некој проба да ја напраи )
Прво, делители на еден број x се сите броеви k кои се деливи со x, т.е. при делење на x со k остаток е 0. (пример, 2 е делител на 6).
Второ, треба да се одреди сума на сите делители на еден број (може да се напише финкција за тоа).
Трето, за сите парови (x,y) од броеви од интервал n до m, треба да се испита дали сумата на делителите на x е еднаква на y, и обратно сумата на делители на y е еднаква на x; ако да, тогаш си нашол пар на пријателски броеви и ги печатиш истите.
Пример за пријателски броеви се дадени на горниот пост, па со нив ќе може да си ја проверите задачата дали ќе ви работи точно (ако некој проба да ја напраи )
zadaca - C
molba do deckite od iki:
Da se napise programa koja za vneseno n povikuva rekurzivna funkcija dzvezdi so parametar n koja vo zavisnost od n ke pecati zvezdi na sledniov nacin:
vnesen broj na dzvezdi (n): 5
se dobiva:
* * * * *
* * * *
* * *
* *
*
thanks in advance
p.s za utre mi e zadacava ))))
Da se napise programa koja za vneseno n povikuva rekurzivna funkcija dzvezdi so parametar n koja vo zavisnost od n ke pecati zvezdi na sledniov nacin:
vnesen broj na dzvezdi (n): 5
se dobiva:
* * * * *
* * * *
* * *
* *
*
thanks in advance
p.s za utre mi e zadacava ))))
Последната промена е направена од на Пет Дек 14 2007, 00:59. Мислењето е променето 1 пати
Абе овој не зае*ава нас, а ? Со ѕвездички неаме ништо учено, мислам дека на други факултети учат толку тешки работи ...
Vlado-Tornado- Администратор
-
Треснал Глупости : 297
Поени : 10
Репутација : 0
Поминат рок на траење : 38
Ден на регистрирање : 2007-05-16
Абе отворите Нова тема за задачава, јас овдека си прашував за моја задача cccc. Oд една се напраја две задачи.
ПС: Иначе Топ кодерот (goran) гарант ќе ја знае задачава
ПС: Иначе Топ кодерот (goran) гарант ќе ја знае задачава
Soldier of fortune напиша:ama ve molam za 10 -ka mi e
nekoj so 6ki ce se radvit .....
Незнам дали вака си ја замислувате задачава, ако не е вaка кажувај како е, да не одам C пак да барам бодови :ljolj: , a од овој Vlado не барај , тој е мастер не се занимава со вака прости задачи, ги мачака овие на лепче секој ден кога станува на сабајле , а може и да реши по некое транзисторче, леле влегов во електрашки филм
ПС: Сум забораил рекурзија се
- Код:
#include <stdio.h>
void dzvezdi(int);
int main()
{
int n;
printf("Vnesi go n:");
scanf("%d",&n);
dzvezdi(n);
return 0;
}
void dzvezdi(int n)
{
int i;
for(i = 0; i < n; i++)
{
printf(" * ");
}
printf("\n");
if(n > 0)
{
dzvezdi(--n);
}
}
ПС: Сум забораил рекурзија се
Последната промена е направена од на Пет Дек 14 2007, 20:21. Мислењето е променето 4 пати.
Kosta напиша:Вака една молба, зашто немам многу време да решавам сега задачи. Ако ја реши некој задачава нека го даде решението тука (и нека стае коментари што праел), а на тој што му треба задачата ќе си ја земе од тука
Задачата гласи:Да се најдат сите оријатексју природни броеви од интервалот m (внесен преку тастатура).
Објаснување: За два броја велиме дека се пријателски ако збирот на делителите
на првиот е еднаков на со другиот број,а збирот на делителите на другиот број е еднаков со првиот број . Применр , пријателски броевуи се 220 и 284,1184 и 1210.
Абе мрзо една те мрзи 10 реда код да напишеш
Еве го решението на задачата, само што текстот е малце нејасно поставен, односно се браат сите парови од бореви на кои збирот на делителите на првиот е еднаков на збирот на делителите на вториот, судејќи според пример броевите.
- Код:
#include "stdio.h"
int zbirDeliteli(int broj)
{
int i, suma = 0;
for(i = 1; i <= broj; i++)
{
if(broj % i == 0)
{
suma += i;
}
}
return suma;
}
int main()
{
long suma1 = 0, suma2 = 0;
int i, j, pocetok, kraj;
printf("Vnesete pocetok na opsegot: ");
scanf("%d/n",&pocetok);
printf("kraj: ");
scanf("%d", &kraj);
for(i = pocetok; i < kraj; i++)
{
suma1 = zbirDeliteli(i);
for(j = i; j <= kraj; j++)
{
suma2 = zbirDeliteli(j);
if(suma1 == suma2 && i != j)
printf("(%d,%d) ", i, j);
}
}
return 0;
}
Последната промена е направена од на Пет Дек 14 2007, 03:06. Мислењето е променето 1 пати
Goran - Gogo- Доцент
-
Расположение :
Треснал Глупости : 151
Поени : 3
Репутација : 3
Поминат рок на траење : 37
Се наоѓам : MK
Ден на регистрирање : 2007-06-02
Jimmy- Пензионер
-
Треснал Глупости : 660
Поени : 0
Поминат рок на траење : 38
Се наоѓам : у кабинет
Ден на регистрирање : 2007-05-19
Една забелешка за задачата на Soldier of fortune. Во for цилусите променливата int i директно во нив ми е декларирана, а во Ц мислам не смееше така, така да мениси со што променливата i ќе си ја стаиш најгоре, т.е. јас ти менав само преземи го пак кодот
more more kodovi se rasfrcile tuka )) ova se postue
sum bil u pravo za prvata zadaca )
sum bil u pravo za prvata zadaca )
_EAX- VIP
-
Треснал Глупости : 193
Поени : 0
Поминат рок на траење : 114
Се наоѓам : vrska nemam
Ден на регистрирање : 2007-10-12
Страна 1 of 1