UBUNTU LINUX - прва книга за Linux на македонски јазик
4 posters
Страна 1 of 1
UBUNTU LINUX - прва книга за Linux на македонски јазик
Извор од Dexterche
„Деновиве Европскиот универзитет ја промовираше книгата Ubuntu Linux од авторите Симе Арсеновски и Ѓорги Какашевски. Книгата има за цел да ја поддржи идејата, развојот и користењето на слободниот софтвер. Таа претставува прва книга за Ubuntu Linux и за Linux воопшто која е на македонски јазик. Оваа книга е наменета за почетниците кои се среќаваат со Linux но и за оние кои се префрлаат од Microsoft Windows.
Книгата го опишува начинот на користење на најновата верзија на Ubuntu 7.10 која е локализирана на македонски јазик. Во книгата е опфатена историјата и развојот на слободниот софтвер, начинот на работа со Ubuntu и неговите апликации, работа со датотечниот систем, уредување на работната околина, конфигурирање на системот, работа со мултимедија и Интернет.
Моментално книгата може да се набави во Ривер Софт Компјутери по промотивна цена од 325 денари, но наскоро ќе биде достапна и на други продажни места. Авторите најавуваат и други книги кои би ги опфатиле апликациите кои се под лиценцата на слободниот софтвер.“
:bravo:
„Деновиве Европскиот универзитет ја промовираше книгата Ubuntu Linux од авторите Симе Арсеновски и Ѓорги Какашевски. Книгата има за цел да ја поддржи идејата, развојот и користењето на слободниот софтвер. Таа претставува прва книга за Ubuntu Linux и за Linux воопшто која е на македонски јазик. Оваа книга е наменета за почетниците кои се среќаваат со Linux но и за оние кои се префрлаат од Microsoft Windows.
Книгата го опишува начинот на користење на најновата верзија на Ubuntu 7.10 која е локализирана на македонски јазик. Во книгата е опфатена историјата и развојот на слободниот софтвер, начинот на работа со Ubuntu и неговите апликации, работа со датотечниот систем, уредување на работната околина, конфигурирање на системот, работа со мултимедија и Интернет.
Моментално книгата може да се набави во Ривер Софт Компјутери по промотивна цена од 325 денари, но наскоро ќе биде достапна и на други продажни места. Авторите најавуваат и други книги кои би ги опфатиле апликациите кои се под лиценцата на слободниот софтвер.“
:bravo:
Re: UBUNTU LINUX - прва книга за Linux на македонски јазик
necini da se zemaat pari da zemat od drug trud
Последната промена е направена од на Пон Дек 03 2007, 04:25. Мислењето е променето 1 пати
_EAX- VIP
-
Треснал Глупости : 193
Поени : 0
Репутација : 0
Поминат рок на траење : 114
Се наоѓам : vrska nemam
Ден на регистрирање : 2007-10-12
На кого мислиш, на авторите или на Риверсофт или ?
Vlado-Tornado- Администратор
-
Треснал Глупости : 297
Поени : 10
Поминат рок на траење : 38
Ден на регистрирање : 2007-05-16
Дај биди малце појасен, кого ќе отепаш и кој од кого зема пари...и на крај топикот е за книга_EAX напиша:more da gi vidam ke gi oteram u pm , samo pari da zemat od drug trud
Ако коментарот е дека Европски универзитет ја промовира книгата мало инфо, автори се Симе Арсеновски (декан на факултетот за Информатика при Европски универзитет) и Ѓорѓи Какашески редовен асистент
simeta na koj moze drug, pisuva kniga zasto studentite mora da mu ja kupat...
a i normalno, knigata e da ne recam kopija na druga kniga
_EAX- VIP
-
Речи одкако ќе ја видиш книгата и прочиташ_EAX напиша:simeta na koj moze drug, pisuva kniga zasto studentite mora da mu ja kupat...
heheh tebe da ne ti e nekoja rodnina so vaka go branis?
nema so da procitam, slusam od luge sto mi se zalat
nema so da procitam, slusam od luge sto mi se zalat
_EAX- VIP
-
Како прво книгата не е наменета за по школите, чисто стручна литература на кој му треба да си земе и прочита. Авторите на книгата не ги бранам, само несакам да се плука без никаква поткрепа
BTW денес ја добив книгата поклон од авторите Многу добри работи има...али сепак е ниво на курс Почетно/Средно...така да неочекувајте да има Shell програмирање и слично
BTW денес ја добив книгата поклон од авторите Многу добри работи има...али сепак е ниво на курс Почетно/Средно...така да неочекувајте да има Shell програмирање и слично
Страна 1 of 1