Вие се наоѓате на вистинската фреквенција на najforumce FM 105.5 мегапиксели, а јас сум Досаден Login Pop Up што пробува да ве натера да се регистрирате. Др.Џек Левин кој покрај магнетниот појас за колено го измисли и магнетниот форум www.najforumce.fairtopic.com Доколку се регистрирате на овој форум големи се шансите да го зголемите волуменот на косата,да го намалите вишакот килограми и да ви се зголеми интелегенцијата,онолку колку што ќе постирате дневно на форумот.
!!!

Join the forum, it's quick and easy

Вие се наоѓате на вистинската фреквенција на najforumce FM 105.5 мегапиксели, а јас сум Досаден Login Pop Up што пробува да ве натера да се регистрирате. Др.Џек Левин кој покрај магнетниот појас за колено го измисли и магнетниот форум www.najforumce.fairtopic.com Доколку се регистрирате на овој форум големи се шансите да го зголемите волуменот на косата,да го намалите вишакот килограми и да ви се зголеми интелегенцијата,онолку колку што ќе постирате дневно на форумот.
!!!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Цело човештво - двајца без тројца

Go down

20100127

Пишување 

Цело човештво - двајца без тројца Empty Цело човештво - двајца без тројца

Денес велат дека ни прети сериозна опасност од пренаселеност, а пред милион години нашите претци биле на работ од изумирање. Се смета дека човечкиот род го снашла некаква глобална катастрофа, која драстично ја намалила неговата бројност .

Цело човештво - двајца без тројца Caveman240_0

Истражувањето на генетичарката Лин Џорд од универзитетот Јута во Солт Лејк Сити, преку проучување на генетски траги покажало дека Хомо еректусот, Хомо ергастерот и пра-пра Хомо сапиенсот во еден момент биле вкупно 18.500 на број.

Нејзиното тврдење, објавено во јануарското издание на списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, се темели врз содржината на протеинските молекули или т.н подвижна алу-секвенца во човековиот ДНК. Тоа се делчиња од ланецот кои патуваат по геномот, но исклучително споро, па нивната присутност во ДНК содржи информации за дамнешни промени. Нивната старост пак, може да се утврди преку бројот на мутации во самите секвенци. Откако разликите во тие две регии ќе се споредат, се доаѓа до сознание за генетската ширина на целата човечка популација, како и за разликите помеѓу стариот и модерниот човек.

Интересно е тоа што денешната биолошка разновидност помеѓу седум милијарди луѓе може да се сведе на само 10.000, затоа што од намалената генетска база дошло до експлозија на наталитет, пред се' поради наглиот напредок во производството на храна.

Поинаку кажано, ироничната фраза “ти си уникатна снегулка како и секој друг“, сега е научно потврдена. Smile
GBL
Администратор
Администратор

Male
Taurus

Расположение : Цело човештво - двајца без тројца Relaxed
Треснал Глупости : 1263
Поени : 3547
Репутација : 0
Поминат рок на траење : 41
Се наоѓам : KafeMuabeti.club
Ден на регистрирање : 2009-06-14