Вие се наоѓате на вистинската фреквенција на najforumce FM 105.5 мегапиксели, а јас сум Досаден Login Pop Up што пробува да ве натера да се регистрирате. Др.Џек Левин кој покрај магнетниот појас за колено го измисли и магнетниот форум www.najforumce.fairtopic.com Доколку се регистрирате на овој форум големи се шансите да го зголемите волуменот на косата,да го намалите вишакот килограми и да ви се зголеми интелегенцијата,онолку колку што ќе постирате дневно на форумот.
!!!

Join the forum, it's quick and easy

Вие се наоѓате на вистинската фреквенција на najforumce FM 105.5 мегапиксели, а јас сум Досаден Login Pop Up што пробува да ве натера да се регистрирате. Др.Џек Левин кој покрај магнетниот појас за колено го измисли и магнетниот форум www.najforumce.fairtopic.com Доколку се регистрирате на овој форум големи се шансите да го зголемите волуменот на косата,да го намалите вишакот килограми и да ви се зголеми интелегенцијата,онолку колку што ќе постирате дневно на форумот.
!!!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Глечери патуваат накај Нов Зеланд

Go down

20091125

Пишување 

Глечери патуваат накај Нов Зеланд Empty Глечери патуваат накај Нов Зеланд

Бродовите кои се наоѓаат на јужниот дел на Тихиот океан во вторникот биле предупредени дека во пресрет им доаѓаат стотина глечери од Антартикот и дека патуваат накај северот на Нов Зеланд.

Глечери патуваат накај Нов Зеланд Cov_gl-ec-eri-d

Најблизу до Нов Зеланд е глечерот кој е триесет метри висок и се наоѓа на 260 километри југоисточно од островот Стјуард. Овој глечер е само дел од групата глечери кои се видливи од сателит, кажал австралилскиот глациолог Нил Јанг. Пред три години студеното време и океанските струи прв пат по 75 години довеле глечери во близина на Нов Зеланд.

Новозеландските поморски власти алармирале во јужниот дел на оваа држава.

Глечерите се топат со голема брзина.

Портпаролот на поморската управа Софи Хазелхуст алармираше за опасност од настанатата ситуација. Бродовите не се доволно заштитени во случај на удар со глечер бидејќи тој има дваесет проценти маса под водата. Јанг кажал дека на сателитските снимки се забележуваат глечери кои зафакаат површина од 700 000 километри и кои од струите се удираат во Антартикот. Голем број глечери беа забележани во 2006 година во Нов Зеланд кои можеа да се забележат и од брегот, а пред тоа во 1931 година.
GBL
Администратор
Администратор

Male
Taurus

Расположение : Глечери патуваат накај Нов Зеланд Relaxed
Треснал Глупости : 1263
Поени : 3547
Репутација : 0
Поминат рок на траење : 41
Се наоѓам : KafeMuabeti.club
Ден на регистрирање : 2009-06-14