Вие се наоѓате на вистинската фреквенција на najforumce FM 105.5 мегапиксели, а јас сум Досаден Login Pop Up што пробува да ве натера да се регистрирате. Др.Џек Левин кој покрај магнетниот појас за колено го измисли и магнетниот форум www.najforumce.fairtopic.com Доколку се регистрирате на овој форум големи се шансите да го зголемите волуменот на косата,да го намалите вишакот килограми и да ви се зголеми интелегенцијата,онолку колку што ќе постирате дневно на форумот.
!!!

Join the forum, it's quick and easy

Вие се наоѓате на вистинската фреквенција на najforumce FM 105.5 мегапиксели, а јас сум Досаден Login Pop Up што пробува да ве натера да се регистрирате. Др.Џек Левин кој покрај магнетниот појас за колено го измисли и магнетниот форум www.najforumce.fairtopic.com Доколку се регистрирате на овој форум големи се шансите да го зголемите волуменот на косата,да го намалите вишакот килограми и да ви се зголеми интелегенцијата,онолку колку што ќе постирате дневно на форумот.
!!!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Кривата кула во Пиза после 800 години повеќе не се наведнува

Go down

Кривата кула во Пиза после 800 години повеќе не се наведнува Empty Кривата кула во Пиза после 800 години повеќе не се наведнува

Пишување by najforumce Пет Мај 30 2008, 01:42

Кривата кула во Пиза после 800 години повеќе не се наведнува Piza10

Кривата кула во Пиза за прв пат по 800 години повеќе не се наведнува. Експертите објавиле дека во наредните 300 години не постои опасност од нејзино повторно поместување.

Кулата за посетителите била затворена од 1990 година, кога поради зголемено наведнување претела опасност од срушување, а повторно е отворена во 2001 година после реконструкцијата и намалувањето на наведнувањето за 48 цм.

Кулата во Пиза е единствена градба во светот со косина од дури 4 метри. Градбата на кулата започнала во 1173 година, а набрзо е стопирана поради пропаѓање на подлогата и уште тогаш започнала „авантурата“ со косината на кулата. Градбата е продолжена во 1275 година, а последниот, седми кат, е изграден кон крајот на 14 век. Од тогаш кулата се наведнувала во просек 1 милиметар годишно поради што се превземени градежни зафати.

Кулата е висока 55 метри, а за да се дојде до самиот врв потребно е да совладате вкупно 294 скали.
najforumce
najforumce
Администратор
Администратор

Male
Taurus

Расположение : Кривата кула во Пиза после 800 години повеќе не се наведнува Sneaky
Треснал Глупости : 440
Поени : 19
Репутација : 0
Поминат рок на траење : 44
Се наоѓам : najforumce
Ден на регистрирање : 2008-03-12

Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот

- Similar topics